henny wpmLeuker radiowerk bestaat haast niet: verslaggeving voor Vara's Vroege Vogels, het wekelijkse programma over de ontwikkelingen op natuur- en milieugebied, op zondagochtend  op Radio 1. Dat moet wel de reden zijn dat ik dit werk al sinds 1990 doe: eerst als freelance-verslaggever, in de loop van de tijd steeds vaker en meer, en sinds 2007 werk ik full-time als redacteur-verslaggever voor het programma. Daarvóór doorliep ik de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ik in 1988 het diploma van haalde. Sindsdien heb ik veel verschillend radiowerk gedaan, zoals productie, (eind-)redactie en regie. Als regisseur heb ik meegewerkt aan onder meer de hiernaast vermelde radioprogramma's

Vroege Vogels is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een echt merk: het radioprogramma bestaat al sinds 1978, sinds een paar jaar is er ook een tv-versie van en uiteraard is er een Vroege Vogels-website, met 24/7 het laatste natuur- en milieunieuws.

"Wat doe je dan de rest van de week?", wordt vaak gevraagd, aangezien het radioprogramma op zondagochtend wordt uitgezonden. De voorbereidingen van zo'n programma kosten veel tijd. Globaal beginnen die op maandag/dinsdag met het 'scannen' van onderwerpen, het bespreken met collega's en afspraken maken (bellen/mailen). Vervolgens onderwerp(en) voorbereiden, op pad gaan en opnemen. Donderdag/vrijdag monteren en de uitzending als geheel in de steigers zetten.

Daarnaast vind ik het erg leuk om nog ander werk te doen: met m'n eigen bedrijf Radstaak Media Support maak ik websites voor met name (kleine) zelfstandigen en non-profitinstellingen (dat is dan de op één na leukste baan van de wereld!). De meeste sites ontwerp ik op een dusdanige manier dat de gebruiker/klant de site zelf kan onderhouden met Joomla, een veel gebruikt content management systeem. Maar ik heb ook ervaring met het bouwen van sites in Flash. Kijk eens rond in m'n portfolio om te zien wat ik zoal gemaakt heb.
Verder coach ik radiomakers op het gebied van regie en verslaggeving, en kan ik in de PR ondersteuning bieden bij het maken van persberichten, opstellen van mailings, het verzorgen van perscontacten en het schrijven van teksten voor allerlei doeleinden, zoals het voorwoord voor een programmaboek e.d.